Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Resep Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam

Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam yang bisa kalian jadikan wawasan.

Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam anda dapat membuat Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam menggunakan 42 bahan 9 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.

Ingredients of Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam

  1. Persiapkan A)Burasak Bugis (penyediaan:3-4 jam).
  2. Persiapkan 1 cawan beras (dicuci bersih).
  3. Siapkan juga 1 cawan santan pekat.
  4. Persiapkan 1 cawan air.
  5. Sediakan 1/2 sudu makan garam.
  6. Persiapkan 2 helai daun pandan.
  7. Siapkan juga 5 cawan air (untuk merebus).
  8. Siapkan juga Beberapa helai daun pisang (dibersihkan dan dilayur).
  9. Sediakan Tali Rafia (untuk mengikat).
  10. Sediakan B)Lemang Kukus (penyediaan: 1jam 15 minit).
  11. Siapkan juga 500 gm beras pulut (dicuci & direndam 30minit).
  12. Persiapkan 1 cawan santan pekat.
  13. Persiapkan 1 cawan air.
  14. Persiapkan 1/2 sudu makan garam.
  15. Siapkan juga 5 cawan air (untuk kukusan).
  16. Persiapkan Beberapa helai daun pisang (dibersihkan dan dilayur).
  17. Persiapkan Tali Rafia (untuk mengikat).
  18. Persiapkan C)Sayur Lodeh (penyediaan: 30-45 minit).
  19. Persiapkan 1/2 biji sengkuang (dihiris).
  20. Persiapkan 1 batang lobak merah (dihiris).
  21. Persiapkan 4 batang kacang panjang (dihiris).
  22. Sediakan 1 peket tempe (dihiris dan digoreng awal).
  23. Siapkan juga 1 biji kentang (dihiris dan digoreng awal).
  24. Persiapkan 1 peket Tauhu kering & Suhun (direndam supaya lembut).
  25. Sediakan 1 peket bunga kubis (dipotong mengikut kesesuaian).
  26. Siapkan juga 1 biji cili merah (dihiris).
  27. Persiapkan 1 genggam udang kering (dikisar).
  28. Sediakan 1 biji bawang besar (dikisar).
  29. Sediakan 3 biji bawang putih (dikisar).
  30. Sediakan 1 cawan air.
  31. Persiapkan 1 cawan santan.
  32. Siapkan juga 1/2 sudu makan serbuk kunyit.
  33. Persiapkan 1/2 sudu makan garam.
  34. Sediakan D)Sambal Ayam (penyediaan: 30-45 minit).
  35. Sediakan 10-15 ketul daging Ayam (yang telah digoreng awal).
  36. Persiapkan 1 cawan cili kering (yang telah direbus & dikisar halus).
  37. Persiapkan 3 biji bawang putih (dikisar).
  38. Siapkan juga 1 biji bawang besar (dikisar).
  39. Sediakan 1 inci halia (dikisar).
  40. Sediakan 1 sudu kecil garam.
  41. Sediakan 2 sudu makan gula.
  42. Siapkan juga 1/2 cawan minyak (untuk menumis).

Intruksi cara membuat Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam

  1. A) Burasak Bugis. Cuci bersih beras (toskan air dan ketepikan). Kemudian campurkan 1 cawan santan pekat, 1 cawan air dan 1/2 sudu garam. Masukkan daun pandan ke dalam periuk..
  2. Masakkan bancuhan santan dan air sehingga sedikit mendidih, kemudian masukkan beras. Masak sehingga hampir kering atau pekat. Tapi jangan terlalu kering. Kemudian sejukkan..
  3. Setelah sejuk, ambil sesenduk dan letakkan di atas daun pisang yang telah dibersihkan dan dilayur. Bungkuskan seperti membungkus lepat. Setelah siap, ikatkan dengan tali rafia supaya ia padat. Setelah siap bungkus kesemua, rebuskan selama 2-3 jam. (Anggaran tebal 1.5 cm supaya tidak perlu masak sehingga 4-6 jam)..
  4. Selepas 2-3 jam rebus, bolehlah toskan airnya dan sejukkan. Setelah sejuk, boleh dipotong untuk dihidangkan. Tip: Pilih daun pisang yang hijau muda supaya warna dan rasa burasak lebih sedap. Jika tiada pilihan, boleh juga guna daun yang sedikit hijau tua, tapi ketika merebus, setiap 1 jam perlu gantikan airnya supaya rasa Burasak ini tidak pahit akibat terserap dengan aroma daun pisang..
  5. B)Lemang Kukus. Cuci bersih beras pulut. Rendamkan selama 30 minit. Kemudian toskan airnya. Masukkan 1 cawan santan, 1 cawan air dan 1/2 sudu makan garam, kacau rata dan tuangkan ke dalam loyang yang telah dimasukkan beras pulut. Kacau rata. Kukus selama 30 minit. Setelah siap kukus, sejukkan seketika. Kemudian ambil sesenduk dan letakkan di atas daun pisang, bungkus berbentuk silinder dan ikatkan di hujungnya dengan tali rafia. Setelah siap bungkus semuanya, kukuskan lagi selama 30 minit. Siap..
  6. C) Sayur Lodeh. Rendam Tauhu Kering dan Suhun. Hiris Sengkuang, Lobak Merah, Kentang. Kentang dan tempe perlu digoreng dan diketepikan..
  7. Hiriskan juga Kacang panjang dan potong bunga kubis. Bawang putih, bawang besar dan udang kering dikisarkan. Kemudian masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Masukkan santan, air, garam dan serbuk kunyit. Masakkan sehingga sedikit mendidih kemudian masukkan semua sayuran dan juga kentang dan tempe yang telah digoreng awal. Masak sehingga didih, tutupkan api memasak. Siap..
  8. D) Sambal Ayam. Gorengkan ayam yang telah dilumurkan dengan garam dan kunyit lebih awal. Ketepikan. Kisarkan bawang putih, bawang besar dan halia. Kemudian tumiskan sehingga sedikit kekuningan. Masukkan cili kering yang telah direbus dan dikisar halus. Masakkan sehingga terbit minyak atau pecah minyak. Masukkan ayam dan gaul rata seketika. Tutup api memasak. Siap dihidangkan..
  9. Siap dihidangkan ke semua menu. Selamat menjamu selera.😃.

Begitulah pembahasan Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayampostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Posting Komentar untuk "Resep Burasak Bugis, Lemang Kukus bersama Sayur Lodeh & Sambal Ayam"