Resep Kari ayam tanpa santan
Kari ayam tanpa santan ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya merupakan gambar mengenai Kari ayam tanpa santan yang dapat kamu jadikan inspirasi. Ni resepi mak mertua akak. kari dia ni memang top dekat warung dia. orang datang dari jauh semata nak makan kari yg dimasak fresh on the spot. hehe. dia. Cara Masak Kari Ayam Tanpa Santan: Rebus potongan daging ayam dengan air secukupnya, tambahkan tahu dan tunggu sampai setengah matang. Resepi kari tanpa santan ni macam kari mamak la tapi versi mak mertua saya ni lagi sedap.
So apa lagi, jom lah cuba buat sendiri di rumah dan Gini rupanya masak kari ayam tanpa santan. Nanti nak cuba masak la kat rumah, thank you kak share resepi ni. Resep Kari Ayam - Kari ayam merupakan salah satu makanan khas yang memiliki rasa berbeda-beda di setiap negara. anda sanggup memasak Kari ayam tanpa santan memanfaatkan 16 bahan 4 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.
Ingredients of Kari ayam tanpa santan
- Persiapkan 1/2 ekor ayam.
- Sediakan 1 biji kentang.
- Siapkan juga 2 helai daun kari.
- Sediakan 5 sb serbuk kari.
- Sediakan 1 biji tomato.
- Persiapkan 1 biji cili merah.
- Sediakan 2 biji bawang merah.
- Sediakan 1 biji bunga lawang.
- Siapkan juga 1 batang kayu manis.
- Sediakan 2 biji cengkih.
- Sediakan 2 biji buah pelaga.
- Persiapkan 1 liter air.
- Sediakan 1 sb garam.
- Persiapkan Bahan tumbuk.
- Siapkan juga 1 inci halia.
- Sediakan 3 ulas bawang putih.
Dengan rasanya yang cocok hampir di semua lidah, tentu sajian ini sangat pas menemani makan pagi, siang maupun makan malam anda. Resep kari tanpa santan berikut ini menggunakan yogurt sebagai penggantinya. Siapkan potongan ayam, lumuri dengan pasta kari yang telah dibuat. Panaskan sedikit minyak di panci, masukkan ayam yang telah dimarinasi dan masak hingga warnanya berubah kecoklatan. antara menu yang saya suka masak adalah kari ayam tanpa santan. kenapa tanpa santan? sebab santan tidak baik untuk kesihatan bila dimakan terlalu kerap. tak usah berlama-lama, jom kita layan resepi dibawah ini.
Langkah cara memasak Kari ayam tanpa santan
- Tumis bahan bertanda *. Kemudian masukkan daun kari sehingga naik bau. Masukkan bawang merah. Tumis sehingga kekuningan.
- Kemudian masuklam ayam dan bahan tumbuk. Jangan masukkan air. Biar sehingga ayam kecut dan keluarkan lemak dari ayam tersebut..
- Masukkan serbuk kari. Bahagian ni letak air sedikit sahaja.Masukkan kentang. Tunggu sehingga betul betul pecah minyak. Baru lah masukkan air. Boleh lah perasakan dengan garam. Biar sehingga mendidih..
- Baru masukkan tomato dan cili. Masakkan seketika. Siap..
Gulai ayam adalah sejenis masakan ayam, berkuah yang sering dihidangkan bersama nasi. Namun, ia turut sesuai untuk dijamah dengan pelbagai jenis roti, termasuk roti putih, roti mamak, roti tempayan, roti jala, dan roti nan. kari ayam recipi drpd mak. Mudah saja jika ingin makan kari ayam tanpa santan. Sebagian orang terkadang tidak makan masakan mengandungi santan antaranya. Inilah satu alternatif sehat daripada tongseng pada umumnya.
Begitulah pembahasan Kari ayam tanpa santan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kari ayam tanpa santanartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Posting Komentar untuk "Resep Kari ayam tanpa santan"