Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Resep Kari ayam tanpa santan

Kari ayam tanpa santan ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Berikutnya adalah gambar mengenai Kari ayam tanpa santan yang dapat kalian jadikan ide. Ni resepi mak mertua akak. kari dia ni memang top dekat warung dia. orang datang dari jauh semata nak makan kari yg dimasak fresh on the spot. hehe. dia. Cara Masak Kari Ayam Tanpa Santan: Rebus potongan daging ayam dengan air secukupnya, tambahkan tahu dan tunggu sampai setengah matang. Resepi kari tanpa santan ni macam kari mamak la tapi versi mak mertua saya ni lagi sedap.

Kari ayam tanpa santan So apa lagi, jom lah cuba buat sendiri di rumah dan Gini rupanya masak kari ayam tanpa santan. Nanti nak cuba masak la kat rumah, thank you kak share resepi ni. Resep Kari Ayam - Kari ayam merupakan salah satu makanan khas yang memiliki rasa berbeda-beda di setiap negara. anda bisa memasak Kari ayam tanpa santan memanfaatkan 16 bahan 4 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Ingredients of Kari ayam tanpa santan

  1. Persiapkan 1/2 ekor ayam.
  2. Sediakan 1 biji kentang.
  3. Siapkan juga 2 helai daun kari.
  4. Siapkan juga 5 sb serbuk kari.
  5. Sediakan 1 biji tomato.
  6. Sediakan 1 biji cili merah.
  7. Persiapkan 2 biji bawang merah.
  8. Siapkan juga 1 biji bunga lawang.
  9. Sediakan 1 batang kayu manis.
  10. Sediakan 2 biji cengkih.
  11. Siapkan juga 2 biji buah pelaga.
  12. Persiapkan 1 liter air.
  13. Siapkan juga 1 sb garam.
  14. Persiapkan Bahan tumbuk.
  15. Persiapkan 1 inci halia.
  16. Persiapkan 3 ulas bawang putih.

Dengan rasanya yang cocok hampir di semua lidah, tentu sajian ini sangat pas menemani makan pagi, siang maupun makan malam anda. Resep kari tanpa santan berikut ini menggunakan yogurt sebagai penggantinya. Siapkan potongan ayam, lumuri dengan pasta kari yang telah dibuat. Panaskan sedikit minyak di panci, masukkan ayam yang telah dimarinasi dan masak hingga warnanya berubah kecoklatan. antara menu yang saya suka masak adalah kari ayam tanpa santan. kenapa tanpa santan? sebab santan tidak baik untuk kesihatan bila dimakan terlalu kerap. tak usah berlama-lama, jom kita layan resepi dibawah ini.

Langkah cara membuat Kari ayam tanpa santan

  1. Tumis bahan bertanda *. Kemudian masukkan daun kari sehingga naik bau. Masukkan bawang merah. Tumis sehingga kekuningan.
  2. Kemudian masuklam ayam dan bahan tumbuk. Jangan masukkan air. Biar sehingga ayam kecut dan keluarkan lemak dari ayam tersebut..
  3. Masukkan serbuk kari. Bahagian ni letak air sedikit sahaja.Masukkan kentang. Tunggu sehingga betul betul pecah minyak. Baru lah masukkan air. Boleh lah perasakan dengan garam. Biar sehingga mendidih..
  4. Baru masukkan tomato dan cili. Masakkan seketika. Siap..

Gulai ayam adalah sejenis masakan ayam, berkuah yang sering dihidangkan bersama nasi. Namun, ia turut sesuai untuk dijamah dengan pelbagai jenis roti, termasuk roti putih, roti mamak, roti tempayan, roti jala, dan roti nan. kari ayam recipi drpd mak. Mudah saja jika ingin makan kari ayam tanpa santan. Sebagian orang terkadang tidak makan masakan mengandungi santan antaranya. Inilah satu alternatif sehat daripada tongseng pada umumnya.

Begitulah pembahasan Kari ayam tanpa santan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kari ayam tanpa santanartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Posting Komentar untuk "Resep Kari ayam tanpa santan"