Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Tutorial memasak Ayam paprik

Ayam paprik ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Seterusnya merupakan gambar seputar Ayam paprik yang dapat kamu jadikan inspirasi. Tidak kiralah anda guna ayam ke, daging, makanan laut atau belut. Kuah berperisa yang separa pekat dan dicampur dengan pelbagai sayur-sayuran ini ternyata digemari ramai. Makan acap kali pun tak terasa muak.

Ayam paprik Kali ini saya mahu mencuba resepi ayam paprik ala thai yang simple dan mudah disedikan di rumah hasil air tangan Puan Nurbaizura Sani ini. Meleleh air liur melihat gambar masakan paprik yang dihasilkan dan saya mesti cuba. Jom kita lihat resepi Ayam Masak Paprik Thai special. kamu dapat memasak Ayam paprik menggunakan 12 bahan 3 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam paprik

  1. Persiapkan Dada ayam dipotong dadu.
  2. Persiapkan 5 ulas bawang putih dipotong dadu.
  3. Sediakan 1 biji bawang besar.
  4. Persiapkan 5 ulas cilipadi diketuk.
  5. Siapkan juga 4 batang serai diketuk.
  6. Siapkan juga 1 inc halia.
  7. Persiapkan 3 helai daun limau purut di koyak2.
  8. Sediakan Lobak, kobis bunga, anak jagung.
  9. Sediakan 2 sudu besar sos tiram.
  10. Sediakan 2 sudu besar cili sos.
  11. Siapkan juga 1 sudu besar paste tomyam.
  12. Siapkan juga titik Sos perasa maggi beberapa.

Hidangan ini adalah hidangan kegemaran Che Nom, tapi Che Nom hanya sukakan kuah paprik yang berwarna gelap, dan bukannya kuah yang berwarna merah. Resepi Ayam Masak Paprik berasal dari negara Thailand. Bahan penting dalam masakan ini ialah sos ikan, sos tiram dan daun limau purut, inilah tips yang paling penting yang Che' Nom dapat dari tukang masak Thai, tanpa ketiga-tiga bahan wajib ini masakan ini takkan merasa "kick"nya. Pedas, masam dan aroma lazat dari limau purut adalah sebab mengapa Paprik Ayam ini adalah masakkan menjadi.

Intruksi cara memasak Ayam paprik

  1. Bahan2 yang siap dipotong.
  2. Bersihkan ayam dan Bahan2 untuk sos.
  3. Tumis serai dan bawang putih. Masukkn cili sos, sos tiram dan paste tomyam. Tumis sekejap. Masuk ayam. Kacau sekejap. Masuk kan semua sayur, bawang, limau purut, halia, cilipadi dan beberapa titik sos perasa maggi. Letak garam sikit dahulu dan perasa. Akhir tabur bawang goreng dan daun ketumbar.

At least once a week, after the tedious and boring lectures at the college, Mr. Rasa Malaysia and our best friends would descend to the Malay warung (Malay food stall) right outside of our college. We would always order our favorite ayam paprik—a mouthwatering spicy chicken stir-fry, tom yum, and telur dadar (omelet), to go with the warm and fluffy steamed rice. Masukkan isi ayam, goreng dan kacau hingga nampak ayam dah putih. Masukkan semua sos dan daun limau purut.

Begitulah pembahasan Ayam paprik terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam paprikartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Posting Komentar untuk "Tutorial memasak Ayam paprik"